Ruimte maken voor duurzame ontwikkeling

Ruimte maken voor wereldwijde duurzame ontwikkeling: een routekaart

Faculteit Geo-information Science and Earth Observation, Universiteit Twente

Hoe kan kennis over de aarde de wereldwijde Duurzame Ontwikkelingsdoelen helpen bereiken? De aardwetenschappers uit Twente proberen het algemene publiek en leerlingen van het voortgezet onderwijs te laten begrijpen hoe relevant wetenschappelijke inzichten over aardsystemen zijn voor het aanpakken van wereldwijde uitdagingen.

Dat doen zij via televisie (bijvoorbeeld het programma Bodem in Zicht, over lithiummijnbouw), radio en wetenschapsfestivals (bijvoorbeeld Springtij), maar ook in bladen en via een veelbekeken en –beluisterde TEDx Talk. Zij maken video’s die zij verspreiden via sociale media (bijvoorbeeld Wat zit er in een smartphone?) en ontwikkelen lesmateriaal voor het voortgezet onderwijs en online video tutorials. De ambitie is om onderzoekers die aan het begin van hun carrière staan te betrekken bij wetenschapscommunicatie. Nieuwe initiatieven hiertoe omvatten een workshop over wetenschapscommunicatie en een mentorprogramma om jonge onderzoekers te helpen om veelbelovende, nieuwe projecten op het gebied van wetenschapscommunicatie en publieke betrokkenheid te ontwikkelen.

Het Pilotfonds Gewaardeerd! zal deze plannen om de rol van wetenschapscommunicatie in de academische wereld te versterken, zeker helpen ondersteunen.

Enkele websites:
TED.com – The elements of the energy transition
Youtubekanaal – Frank’s Tutorials on Infrared Geology

Penvoerder:
Arjan Dijkstra, docent

Overige groepsleden:
Louise Willemen, hoogleraar
Frank van Ruitenbeek, associate professor

Willemen is een van de sprekers op het Mañana Mañana Festival
Willemen geeft een publiekslezing in een tipi op het Mañana Mañana Festival
Filmstill uit video What’s in a smartphone? (2019)