Datawijsheid

Als je erover nadenkt, is het eigenlijk best vreemd… De afgelopen jaren neemt aan de ene kant de hoeveelheid data en de complexiteit van data-analyse en -gebruik (in bijvoorbeeld algoritmen en AI) steeds verder toe, terwijl aan de andere kant onze communicatie, ook over dit soort complexe onderwerpen, juist steeds korter is geworden. Hoeveel kun je nog uitleggen in een tweet van twee regels of een filmpje van een paar seconden?

Wat is Datawijsheid?

Inzicht begint met de juiste vragen stellen, en dat is waar het project Datawijsheid van Samenweten over gaat; welke vragen kun je gebruiken om beter te begrijpen en interpreteren wat algoritmes in data science zijn en doen? Aan de hand van een aantal recente, maatschappelijk impactvolle voorbeelden van (het gebruik van) algoritmes en big data zullen we samen bespreken welke vragen je zou kunnen stellen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan: waar komen de data vandaan? Welke analyses zijn gebruikt? Welke conclusies zou je kunnen trekken? Dit doen we vanuit verschillende invalshoeken, zoals wetenschap, beleid, journalistiek, onderwijs. Op deze manier bieden we een handreiking om zelf vragen te stellen. We bouwen daarbij voort op de Data Science: a guide for society van Sense about Science. Deze leidraad is gericht op onze samenleving, van journalisten tot beleidsmakers en burgers. Via een interactieve website maken we deze gids voor iedereen makkelijk vindbaar en bruikbaar.

Datawijsheid wordt geleid door Susan van Erp en deels uitgevoerd door een Msc student Communication Design for Innovation (TU Delft). Sense about Science en Elsevier ondersteunen het project inhoudelijk en financieel.

Doe je mee?

Het project Datawijsheid is in volle gang. Zou je graag mee willen doen of denken? Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door deel te nemen aan een van onze focusgroepen of mee te doen met het testpanel. Heb je interesse en wil je meer weten? Neem contact met ons op en we gaan graag in gesprek over de mogelijkheden.