Advies op maat

Bedenk samen met Samenweten hoe jij wilt uitreiken naar publieksgroepen en maatschappelijke organisaties.

Hoe betrek je verschillende groepen uit de samenleving bij je onderzoek?

Waar moet je beginnen als je als onderzoeker de maatschappij wil betrekken? Waar moet je op letten? Wat werkt wel en wat werkt niet? Samenweten adviseert hoe je te werk kan gaan als je publiek wilt bereiken met je onderzoek. Dit is maatwerk – altijd. Samen komen we tot een uitstekend en uitvoerbaar plan, inclusief bijbehorende trainingen.

Wil je de impact van je evenement vergroten?

Voor evenementen die draaien om de interactie tussen samenleving en wetenschap, bieden wij korte instructies voor vragenstellen, zodat er een levendig, inspirerend gesprek ontstaat. Ook bieden wij andere trainingen aan om de betekenis van je evenement te verdiepen. Indien gewenst kunnen wij optreden als moderator. Geïnteresseerd? Neem dan contact met ons op. Dan bekijken we samen hoe we de impact van het evenement kunnen versterken.

Wil je in gesprek met een wetenschapper?

Samenweten helpt je wetenschappers te vinden die weten hoe ze op een toegankelijke manier over hun onderzoek kunnen praten. Zo kun je vragen stellen aan wetenschappers die expert zijn op een onderwerp dat aansluit bij jouw maatschappelijke organisatie. We hebben een uitgebreid netwerk en helpen je graag.

Public Engagement

Wat is public engagement?

Public engagement van wetenschap omvat de talloze manieren waarop onderzoekers en samenleving kennis, vragen en expertise kunnen uitwisselen. Public engagement is per definitie tweerichtingsverkeer en kan leiden tot nieuwe inzichten of ideeën, nieuwe vaardigheden, beter onderzoek, extra ambitie of inspiratie voor alle betrokkenen. 

Public engagement, hoe pak je dat aan?

In onze aanpak van public engagement volgen wij de stappen zoals die ook beschreven staan in Public Engagement: a Practical Guide van onze partner Sense about Science. Het begint met het bepalen van de maatschappelijke context (scoping). Betekenisvolle public engagement sluit aan bij de maatschappelijk vragen die leven bij je doelgroep en vraagt afstemming, creativiteit en oefening.